22-03-2021

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Ανακοινώσεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 

22-03-2021

Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού της 22ας Μαρτίου 2021

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Τα τελευταία χρόνια οι εορτασμοί συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αφού το νερό ως φυσικός πόρος αλληλεπιδρά με το κλίμα και η ορθολογική διαχείρισή του συμβάλλει στην προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

O φετινός εορτασμός της πολύ σημαντικής για τον πλανήτη ημέρας συνεχίζει να βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση, της πανδημίας που έχει προκαλέσει η μετάδοση του κορονοιού, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια θανάτους και έχει προσβάλει περισσότερους από εκατό εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ αφήνει έντονα τα σημάδια της στην παγκόσμια οικονομία. Στη συγκυρία αυτή, αναδεικνύεται εντόνως ο ρόλος τόσο της επάρκειας όσο και της ποιότητας, ιδιαίτερα του «καθαρού» νερού στον πλανήτη μας, τόσο για την ανθρώπινη ζωή όσο και για το σύνολο του πλανήτη μας. Έχει γίνει πλήρως κατανοητό, πως η χρήση και ασφαλώς η επάρκεια του νερού αποτελεί το βασικό μέσον για την προφύλαξη των ανθρώπων από τη μετάδοση του ιού covid-19 όπως μας βεβαιώνουν οι ειδικοί.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα για το Νερό έχει θέμα «εκτιμώντας το νερό» και με αυτή την πρόταση, προσπαθεί να αναδείξει το γεγονός, ότι η αξία του νερού για την ανθρωπότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από την τιμή στην οποία πωλείται στους καταναλωτές. Το νερό έχει τεράστια και πολύπλοκη αξία για τα νοικοκυριά μας, τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Εάν παραβλέψουμε οποιαδήποτε από αυτές τις αξίες, διακινδυνεύουμε να χάσουμε στο μέλλον κάποια από αυτά τα πολύτιμα αγαθά. Ο στόχος 6 των βιώσιμων στόχων της χιλιετίας (SDG 6) είναι να διασφαλίσει ασφαλές νερό και αποχέτευση για όλους. Χωρίς μια ολοκληρωμένη κατανόηση της πραγματικής, πολυδιάστατης αξίας του νερού, δεν θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αυτόν τον κρίσιμο πόρο προς όφελος όλων.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης της χώρας μας, οι Δ.Ε.Υ.Α., συνεχίζουν με αίσθημα ευθύνης να εργάζονται για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους πολίτες της χώρας μας ότι και στις δυσμενείς αυτές συνθήκες θα συνεχίσουν να παρέχουν αδιάλειπτα καθαρό, ασφαλές και υγιεινό νερό όπως το έκαναν 40 χρόνια τώρα.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας δίπλα στην κοινωνία που υπηρετούν. Κι αυτό γιατί το νερό αποτελεί το σημαντικότερο μέσο προστασίας και πρόληψης από την μετάδοση της ασθένειας. Αμέσως μόλις εξαγγέλθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας, οι Δ.Ε.Υ.Α. με αίσθημα ευθύνης και ως κοινωφελείς επιχειρήσεις μερίμνησαν και έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Με βάση οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ενίσχυσαν την απολύμανση του νερού για να αισθάνονται οι καταναλωτές ασφαλείς. Επίσης, πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων τους και του κοινού διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Μερίμνησαν για την απόλυτη ασφάλεια των εγκαταστάσεών τους ώστε η υδροδότηση των πολιτών να είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Ανέστειλαν όλες τις προγραμματισμένες διακοπές νερού λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους στάθηκαν στο πλευρό των πολιτών με στόχο την ανακούφισή τους.
Οι Δ.Ε.Υ.Α. με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουν να δίνουν την μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στηρίζοντας τους πολίτες, αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό στις υγειονομικές μονάδες της χώρας μας. Η Δ.Ε.Υ.Α. Αγίου Νικολάου, μέλος της ΕΔΕΥΑ συμμετέχει στην ψηφιακή εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΔΕΥΑ στις 23 Μαρτίου προκειμένου να τιμήσει την ημέρα, αλλά και να προκαλέσει μια ευρύτερη συζήτηση για την εναρμόνιση της Ελλάδας σε νομοθετικό επίπεδο, με την οδηγία EU/2020/2184/EE αλλά και την ενημέρωση των καταναλωτών που είναι ο τελικός αποδέκτης.

Η Οδηγία της ΕΕ σε αρχείο Pdf:2020/2184/EE.pdf

Πρόγραμμα εκδήλωσης ΕΔΕΥΑ:progr

Πρόσκληση:invitation

ΕΔΕΥΑ: edeya

Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Παρόχων Πόσιμου Νερού: eureau

Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ψηφιακή εκδήλωση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στην αξία του νερού. Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν 135 στελέχη και εκπρόσωποι από 60 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας και την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, είχε ως κεντρικό της θέμα την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (2184/2020/ΕΕ).

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κων. Αραβώσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου, η Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.ΥΔ.Α.Π. κ. Θ. Βαρβαρίγου και Χ. Σαχίνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Αν. Αμανατίδης.

Στην εκδήλωση, για την νέα Οδηγία μίλησαν η κ. Β. Καραούλη, Γενική Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας και η κ. Χρ. Κοτσιφάκη, Προϊσταμένη Επεξεργασίας και Ελέγχου Ποιότητας Νερών της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.Η κ. Καραούλη αναφέρθηκε στην εναρμόνιση της νέας Οδηγίας με το εθνικό Δίκαιο, ενώ η κ. Κοτσιφάκη έδωσε έμφαση στις προκλήσεις και προοπτικές των Δ.Ε.Υ.Α. από την νέα Οδηγία.

Και από τις δύο ομιλήτριες τονίσθηκε ότι η νέα Οδηγία με τις αλλαγές που ενσωματώνει, και οι οποίες απορρέουν από τις εξελίξεις στην επιστήμη και την κοινωνία, δημιουργεί ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο για την ποιότητα του πόσιμου νερού, υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της ποιότητας του πόσιμου νερού εισάγοντας όλους τους παράγοντες της αλυσίδας υδροδότησης που την επηρεάζουν και προωθεί τη χρήση του νερού της βρύσης. Στο νέο αυτό πλαίσιο καλούνται να προσαρμοσθούν όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης και άρα και οι Δ.Ε.Υ.Α.

ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:kots

                                             :kara

PEB Wday

Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ: https://youtu.be/4VJr1ybxvZI